İğne yapraklı çay..

Bakıyorum her blogda bir yemek tarifidir gidiyor. Tamam dedim, bende kendimce bir tarif vereyim ama yiyecek olmasın içecek olsun. Size doğaya çıktığınızda en çok gördüğünüz dünyanın her köşesinde yetişen bir ağacın yaparaklarından çay yapıldığını ve o çayın A ve C vitamini açısından çok zengin olduğunu söylesem pek oralı olmazsınız “Arkadaş bildiğimiz çayı içmek varken ne işim olur o ağacın yaprakları ile” diyebilirsiniz. Ama olur ya, hayat bu, birgün ihtiyaç duyarsanız diye alın size küçük bir kulak arkası bilgi..

Çam ağacı yada ladin gibi ağaçların iğne yapraklarından çay yapılabilir..

İhtiyacımız olan malzemeler; (malzeme listesi verilmeden olmaz ya)

1. Çam yada ladin ağacından topladığınız, rengi solmamış, taze ve yeşil iğne yaprakları,

2. Sağlam bir taş,ladin

3. Temiz bir bez,

4. Tencereye benzeyen bir kap, yoksa pet şişe yada konserve kutusuda olur..

Şimdi çayımızı hazırlamaya başlayalım..

Önce topladığınız iğne yaprakları sağlam ve temiz bir taş yardımı ile ezerek parçalayın. Yaktığınız ateşe içi su dolu kabınızı yerleştirin, kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca ezip parçaladığınız iğne yaprakları suyun içine atın. Az (Kısık diyecem ama olmıycak) ateşte 5 ila 10 dakika boyunca arada karıştırarak kaynatın.. Kabı ateşten alın ve bardağınıza temiz bir bez ile süzerek doldurun.. Tatlandırmak için varsa şeker atın yoksa bal yada meyve kullanabilirsiniz. Ya da sade içebilirsiniz. Yok biraz daha kahve kıvamında olsun istiyorsanız hindiba yada meşe palamudunun yapraklarından faydalanabilirsiniz. Benim tavsiyem sek için..

Afiyet olsun..

Bu arada çayın yanında bir şey olsun diyorsanız yosunlardan pudingde yapabilirsiniz.. Pudingle çay olmaz derseniz artık yanınızda getirdiğiniz krakeri yersiniz, oda yoksa omurgasız bir hayvandan istifade edebilirsiniz.. 🙂 Bunu bir dahaki sefere anlatırım arzu ederseniz..

Unutmayınız ki doğa bize hayatta kalabilecek kadar cömert davranır, yeterki siz o cömertliği görün..

Güzel günlere…

 

Reklamlar

5 comments on “İğne yapraklı çay..

  1. “Bu arada çayın yanında bir şey olsun diyorsanız yosunlardan pudingde yapabilirsiniz.. Pudingle çay olmaz derseniz artık yanınızda getirdiğiniz krakeri yersiniz, oda yoksa omurgasız bir hayvandan istifade edebilirsiniz.. 🙂 Bunu bir dahaki sefere anlatırım arzu ederseniz..”

    Bunu anlatır mısınız?

    • Sevgili erdem çelik, epeydir ihmal ettiğim bloğuma sayenizde bir dönüş yapma fırsatı yakaladım. yosundan puding nasıl yapılırı merak ettiniz madem anlatayım.. 🙂

      Bu tip yosunları daha çok bahar ve yaz aylarında denize yakın kayalıklardan toplamalısınız. Topladıktan sonra güneşin altında kurutun ve kurudukça solarak çektiklerini gözlemleyin. Sonrasında kum ve toprakları temizlemek için suda bekletin ve durulayın. Süt ya da su dolu bir kapta katılaşana kadar kaynatarak pişirin. Yeterince piştikten sonra yosunları kaynattığınız kaptan çıkarın ve tat vermek için şeker veya meyve ekleyin. Karışım soğudukça kıvam kazanacaktır. İyice soğuduktan sonra puding kıvamına gelen karışımı kaşıkla yiyebilirsiniz.. Ama yemeden önce kokusuna bir bakın eğer rahatsız edici bir kokusu varsa yemeyin. Unutmayın her türlü yenebilen otlar bazı bünyelerde allerjik reaksiyon başlatabilir. Önce biraz tadın bekleyin sonra yemeye devam edin… Saygılarımla güzel günler… 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s